perjantai 20. lokakuuta 2017

Kielletty alle 30 vuotiailta


Hesekielin kirja (varsinkin sen ensimmäinen luku) on Raamatun mystisimpiä. Harvempi siitä oikeasti paljoakaan ymmärtää.
Siitäkin on ollut erimielisyyttä, tulisiko kirjan edes kuulua Raamatun kirjojen kaanoniin. Eikä sen takia, että sen profeetallista sanomaa ja jumalallista inspiraatiota olisi epäilty, vaan koska niinkin vaikeaselkoista kuvausta oppimattomat saattaisivat käsittää vikatavoin.

Kirjan hurjinta ensimmäistä lukua ei siksi ole yleensä luettu synagoogissa, ja koko kirjan lukeminen yksityisyydessäkin oli kielletty alle 30-vuotiailta. Eivät keskenkasvuiset niin suurta mysteeriä kuitenkaan oikein älyäisi.
Koska keskenkasvuisten suhtautuminen kieltoihin tiedetään, voisi kuvitella että rabbien panttaamaa kirjaa on piilokkain luettu ja kavereille supatettu jännää tietoa salamanleimauksen kaltaisista olennoista joiden henki on pyörissä ja joiden päiden päällä on peljättävää kristallia...
Oholasta ja Oholibasta puhumattakaan - hyvä tavaton sentään...

Tämä K-30 ikä tuntunee meistä korkealta, mutta juutalaisuudessa se on ollut hengellisen täysi-ikäisyyden raja (lakien noudattamisen kannalta täysi-ikäisyys alkoi tosin jo 12 vuotiaana).
Joskus ihmetellään, miksi Jeesus aloitti toimintansa niinkin myöhään, mutta saarnamiehelle se oli itse asiassa aikaisin. Juuri tolkun iän kynnyksen ylittänyt pojankloppi.

Sikäli tulkitsemiskykyjä epäilevät olivat kyllä oikeassa, että tätä Raamatun kirjaa on tulkittu mitä erikoisimmin tavoin. Ufouskovaiset ainakin ovat saaneet siitä runsaasti materiaalia lentävien lautasten todisteeksi ja kaikenlaiset okkultistit pohjaa enkeli-ideoille.

Tulee mieleen, onko Hesekielin kirjaamia näkyjä edes tarkoitettu ymmärrettäväksi. Yleensäkin Raamatulliset toistodellisuuden raotukset näyttävät siltä, että ne enemmän herättävät kysymyksiä kuin antavat vastauksia.
Ehkä niiden ydinsanoma onkin, että ette te ihmisraukat taivaallisista mitään kuitenkaan älyä, joten ei kannata vänkyttää Jumalalle vastaan kun Jumala jotain ilmoittaa. Ettei näkyjen näkeminen tee viisaammaksi, vaan saavat vain myöntämään, että Jumalan ajatukset ovat paljon ihmisajatusta korkeampia. Että on parempi vain langeta kasvoilleen maahan niin kuin Hesekiel teki eikä käydä joutavia viisastelemaan.
Ja antaa puheenvuoro Jumalalle.


-Ulla Rautiainen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti